Terapia on-line - miesięcznik dla lekarzy i farmaceutów

|rejestracja

0

AKTUALNOŚĆ

Nadwrażliwość na dodatki do żywności

Rzymski satyryk Juwenalis mawiał: „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Holistyczne podejście do zdrowia to świadomość, że zdrowie to nie tylko brak choroby, ale jakość i styl życia. Ogólnie wiadomo, że uwarunkowania kulturowe i nawyki żywieniowe wpływają na występowanie pewnych schorzeń. Promowany jest zatem zdrowy styl życia. Coraz częściej interesujemy się tym, co jemy i zwracamy uwagę na skład produktów.

 Dawniej, w celu zachowania trwałości pokarmów i poprawy ich walorów smakowych, wykorzystywano metody naturalne: suszenie, wędzenie, solenie; używano też przypraw i ziół. Już w starożytności wykorzystywany był dwutlenek siarki. Na przestrzeni lat doszło do ogromnej zmiany sposobu żywienia.

Dziś na liście FDA znajduje się ponad 3000 dodatków do żywności, które na szeroką skalę są stosowane w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

Do dodatków do żywności zaliczamy zarówno substancje dodatkowe (food additives), czyli składniki, które są wprowadzane do produktów spożywczych dla celów technologicznych i nie są spożywane odrębnie jako żywność, jak i składniki dodawane do żywności, których użycie nie budzi zastrzeżeń, np. skrobia ziemniaczana, żelatyna, cukier.

Substancje dodatkowe stosowane w Europie opatrzone są symbolem „E”. Lista E-dodatków dopuszczonych do użycia jest zatwierdzona przez Komitet Naukowy Technologii Żywności. Warunki ich stosowania ustalone są w dyrektywach unijnych, dla niektórych substancji są określone dopuszczalne normy użycia. Substancje dodatkowe są uważane za bezpieczne, jednak pamiętać należy, że ich powszechne stosowanie może wiązać się z ryzykiem przekraczania dopuszczalnych dawek, kumulacją dawek i występowaniem reakcji nadwrażliwości.

Aby w ogóle podejrzewać nadwrażliwość na dodatki do żywności, należy przede wszystkim wykluczyć nadwrażliwość na alergeny pokarmowe i obecność potencjalnych (tzw. ukrytych) alergenów w diecie. Nadwrażliwość na dodatki zawsze trzeba brać pod uwagę, gdy objawy występują po potrawach przygotowywanych komercyjnie, a nie występują po przygotowanych w domu, z użyciem wiadomych produktów.

Reakcje nadwrażliwości po dodatkach mogą występować u osób zdrowych lub manifestować się zaostrzeniem objawów już istniejącej choroby – kwestia ta jest tematem dyskusji w literaturze.

Hypersensitivity to food additives
Dr n. med. Agnieszka Mazur
Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego WUM
Kierownik: prof. dr hab. n. med. Marek Kulus

Cały artykuł: TERAPIA pediatria, 11-12 (345-346), listopad-grudzień 2016, strona 20-24
Prenumerata: www.terapia.com.pl/prenumerata
Pojedyńczy egzemplarz: www.terapia.com.pl/numery_archiwalne


Copyright © 2001-2017 WarsawVoice S.A. All rights reserved.  Design by: esculap.com  |  Kontakt z Webmasterem